Hallman Racing Team kilpailee kaudella 2009 Rallicrossin SM-sarjassa SRC-luokassa.

Kilpailukalenteri 2009:

16.05.2009 SRC Kouvola
06.06.2009 SRC Kitee
27.06.2009 SRC Oulu
18.07.2009 SRC Kauhajoki
08.08.2009 SRC Joensuu
22.08.2009 SRC Hyvinkää

22.08.2009 Rallicross, SRC Hyvinkää

Kauden viimeinen kilpailu meni niin kuin koko kausikin. Ensimmäinen alkuerä, toinen kierros ja auton veto loppui kuin seinään - takana pöllysi savupilvi. Moottori tuhoutui täysin. Lohkossa reikä, mistä sisuskalut kurkistelivat. Ei voinut muuta kuin nauraa.....

En tiennyt kauden alussa, että tämä projekti meni näin paljon mönkään. Odotusarvot olivat kovat, mutta homma ei toiminut. Pyydän anteeksi Teiltä yhteistyökumppanit, että saitte vähemmän näkyvyyttä, mitä olin luvannut. Auto oli etupainoinen, kun painon olisi pitänyt olla yli 60 % takana. Samoin moottorin kanssa oli koko ajan ongelmia. Ei päästy ollenkaan testaamaan, kun aina oli moottorissa jotain.

Nyt on semmoinen fiilis, että kilpa-autoilu on taakse jäänyttä elämää. Ensimmäisen kerran tällä vuosituhannella menin sarjan viimeiseen osakilpailuun ilman mitallimahdollisuutta.

Kaikesta huolimatta kiitoksia yhteistyökumppaneille ja projektissa mukana olleille...

Mutta tästä kohti uusia seikkailuja...
08.08.2009 Rallicross, SRC Joensuu

Torstai-iltana saatiin moottori pelittämään. Perjantaina oltiin Joensuun torilla Volvon kanssa näytillä SRC-tapahtumassa. Mukana oli myös Alamäen Matin Honda ja Kärkisen BMW. Ihmisiä kävi runsaaasti paikan päällä ja tilaisuus oli todella onnistunut. Liitteenä muutama kuva tapahtumasta.

Heti toritapahtuman jälkeen lähdettiin Tuusniemelle kokeilemaan toimiiko auto ajossa. Mukana Salmelan Ahti, joka teki vielä nokka-akselin ja alustan säätöjä. Meillä oli kiihdytysmittari mukana. Muutosten jälkeen saimme auton kiihtyvyyttä parannettua 0,3 s / 30 mailiin tunnissa. Alussa aika oli n. 2.0 sekuntia ja lopussa paras veto n. 1,7 s. Ajoin jokkisradalla myös muutaman kierroksen saadakseni edes vähän tuntumaa autoon.

Lauantaina ekassa erässä vähän liikaa yritystä ja pyörähdys. Olin ihan Kauhasen Mikan takaluukussa kiinni, mutta mistään kautta ei päässyt ohi ja liika yritys kostautui. Toisen alkuerän ajoin varman päälle ja sijoitus 12. (kahdesta alkuerästä piti saada aika, että on edes mahdollisuus päästä joihinkin finaaleihin). Kolmas alkuerä meni jo paremmin, aika parantui yli kaksi sekuntia ja se tiesi paikkaa D-finaalin eturiviin. Siinä lähtö onnistui mainiosti, johdin jo puoli kierrosta, mutta sitten tuli punaiset liput ja lähtö keskeytettiin - joku oli ottanut vilppilähdön (saatoin olla itse syyllinen!). Uusintalähtö ei mennyt enää niin hyvin ja pari kuskia pääsi ohi. Mutta isommat ongelmat alkoivat jo toisella kierroksella: moottori lakkasi vetämästä ja koneen lämpömittari näytti 110 astetta! Ei auttanut muu kuin laittaa nelosvaihde päälle ja ajella tyhjäkäynnillä lähtö loppuun. Ylämyllyn paahtava helle oli monelle autolle liikaa... Sijoitus oli lähdön viides ja kisat loppui siihen. Päivästä jäi kuitenkin positiivinen maku. Varikkoteltassamme oli tunnelmaa, kun siellä pyöri päivän mittaan nelisenkymmentä VIP-vierasta mm. työkavereita.

Loppuyhteenveto: Saimme auton lähtö- ja pito-ominaisuuksia paremmiksi, mutta vielä sen kanssa on tekemistä. Samoin moottorin lämmönnousun kanssa on ongelmia. Lisäksi autoon ei oikein ollut luottoa, kun ei ole päässyt ajamaan testejä. Lähes sekunnin/kierros saa pois kun vaan kuski saa auton paremmin hanskaan ja uskaltaa rohkeammin mennä tilanteisiin, mutta luottoa ei tule kuin ajamalla.

Seuraava kilpailu on jo parin viikon päästä Hyvinkäällä, joka on myös kauden viimeinen SM-osakilpailu. Koko ajan on menty eteenpäin ja saatu autoa paremmaksi. Nyt auton huoltovastuu on auton omistajalla Jäntin Kaitsulla, sillä seuraavan kerran hypätään auton rattiin vasta Hyvinkäällä.
18.07.2009 Rallicross, SRC Kauhajoki

Ensimmäisessä alkuerässä 24., toisessa 14. ja kolmannessa 11. Se oikeutti viidenteen lähtöruutuun d-finaalissa, jonka lähtökiihdytyksessä jäin viimeiseksi. Liika yritys johti toisella kierroksella pyörähdykseen ja siihen meni nousumahdollisuudet. Sijoitus lähdön 4.

Oltiin kilpailua edeltävänä sunnuntaina testaamassa autoa Hyvinkäällä. Saatiin säätöjä paremmaksi, mutta sitten huomattiin moottorin lohkossa halkeama. Ja vielä huonoksi onneksi moottorin rakentaja olisi juuri alkavan viikon lomalla. Apu löytyi Outokummusta! Kiitos Salmelan Ahdille, joka purki ja kasasi koneen, että päästiin kisapaikalle. Samoin kiitos kaikille muillekin tiimin jäsenille, sillä pojat rakensivat autoa niin myöhään, että se saapui kisapaikalle lauantaiaamuna klo 6 - katsastus alkoi klo 7 (Mekaanikot eivät ehtineet nukkua koko yönä!).

Autossa oli vielä monia ongelmia (mm. liika lämpeneminen, kytkin ei irrottanut kunnolla, viivalta lähtöongelmat, pakki ei mennyt päälle ym.), joiden kimppuun käymme ennen Joensuun 8.8 kilpailua. Mutta suunta on oikea ja ilman moottoriremonttia olisimme näihin ehtineet paneutua. Nämä kaikki vastoinkäymiset huomioon ottaen d-finaaliin pääsemiseen pitää olla tyytyväinen. Joensuussa lähdetään parantamaan suoritusta.
26.06.2009 Rallicross, SRC Oulu

Ensimmäinen kilpailu uudella autolla uudessa luokassa!!! Ajokilometrejä uudella autolla oli alla vain 20 ennen kilpailua ja se näkyi ajosuorituksessa.

Ekassa ja toisessa alkuerässä jouduin eka mutkaan joukon häntäpäässä. Viivalta lähdöissä oli ongelmia ja myös ajossa omia virheitä. Vielä kun lisälenkillä sankan pölyn takia jouduin lähes pysähtymään, olin kummankin lähdön kuudes, eli viimeinen.

Mutta kolmannessa alkuerässä huonosta lähdöstä (eka mutkaan viimeisenä) huolimatta alkoi ajokin jo vähän lähteä sinne päin. Pääsin lisälenkin jälkeen ajamaan omaa ajoa ja nousin jo viimeisellä kierroksella toiseksi, mutta sitten kärkimies hiljensi reilusti vauhtia ja luulin, että hänellä on ongelmia. Yritin ulkokautta ohi ja siinä meni ajo leveäksi - kaksi miestä pääsi ohi.

Loppupisteet eivät riittäneet finaaliin. Kunhan saadaan vähän lisää ajokilometrejä ja auton viivalta lähtö onnistumaan, niin päästään taistelemaan A-finaalipaikoista. Seuraava kilpailu on Kauhajoella kolmen viikon kuluttua. Sitä ennen päästään pitämään yksi testipäivä, jossa saadaan ajoon varmuutta ja toivottavasti löydetään lähtöongelmiin parannuksia. Myös auton nopeaan ohjaukseen tottuminen vaatii lisää kilometrejä.
13.09.2008 Rallicross, Divisioona 1, SM-osakilpailu Hyvinkäällä

Oli hienoa päästä kilpailemaan tehokkaalla yli 500 hv nelivetoautolla. Mukana oli rallicross-legenda Matti Alamäki, rallikuski Jani Paasonen ja suomenmestaruuden varmistanut Marko Jokinen ja muut kovat kuskit. Kaikkiaan mukana oli 13 autoa.

Yllättävän mukavasti kotiuduin nelivetoauton rattiin. Kahden ensimmäisen alkuerän jälkeen pisteet oikeuttivat kolmanteen lähtöruutuun ja suora A-finaalipaikka häämötti. Kolmansissa alkuerissä olin viides, ja se tiesi niukasti karsiutumista suorasta A-finaalipaikasta. Meitä oli samalla pistemäärällä kolme kuskia ja minulla oli muutaman kymmennyksen huonompi aika ja se tiesi toista riviä B-finaalissa. Alkuerien tuloksissa olin neljäs, viides ja viides.

B-finaalin lähtö onnistui hyvin, olin kolmantena eka mutkaan mennessä. Mutta lähtö keskeytettiin punaisella lipulla - joku oli ottanut varaslähdön. Minä en putsannut ja lämmittänyt renkaita ollenkaan ekä lähtöön, mutta nyt toiseen lähtöön jouduin kuumilla renkailla. Ja lähtö epäonnistui täysin. Fordissa on tosi pitkä ykkönen ja kiihdytysvaiheessa tuli pieni puolen sekunnin kuollut hetki ja muut meni... Eka mutkaan olin tippunut kuudenneksi. Sieltä noustiin kolmanneksi (osin toisten kiertäessä lisälenkkiä), kunnes parissa mutkassa tuntui peräpää omituiselta ja sitten matka tyssäsi. Siellä oli takarengas taittunut alle, vetoakseli katkesi ja matka päättyi siihen. En olisi saanut muutenkaan välttämättä kärkikaksikkoa kiinni, mutta se jäi nyt näkemättä. Heihin oli matkaa n. 10-20 metriä, kun keskeytin toisella kierroksella.

Mutta hieno kokemus ja mahtava fiilis. Kyllä sydän hakkasi välillä lähellä kahtasataa, vaikka ei oltu vielä edes baanalla. Kiitoksia kovasti yhteistyökummppaneille!!!!!. Teidän ansiosta pääsin kokeilemaan 1-divarin autoa.
22.09.-23.09.2007 Autodrom Ceská Lípa - Sosnová - Czech Republic

Kauden viimeinen, eli kymmenes EM-osakilpailu käytiin Tsekissä. Puolassa vaihdettiin varalla ollut N-ryhmän moottori auton keulalle. Vielä Tsekissä haetiin kunnon säätöjä moottoriin alkuerien ajan. Alkuerien jälkeen olin kuudenneksi nopein, eli ensimmäinen, joka ei päässyt suoraan A-finaaliin. Mutta B-finaalin pääsin lähtemään paalupaikalta.

Lähtö onnistui nappiin ja pääsin eka mutkasta ensimmäisenä ulos ja pidin johdon maaliin saakka, joten nousin A-finaaliin. Sen ensimmäinen lähtö keskeytettiin, kun Padgurskis kaatoi autonsa alkukierrosten aikana.

Lähtö uusittiin ja sain hyvän lähdön ja nousin neljänneksi eka mutkassa. Ensimmäisellä kierroksella olin nousemassa jo kolmanneksi, kun ohitettavana ollut Kozak työnsi minut ulos radalta. Jouduin radalta ulos ja pieneen nurmikkopäällysteiseen monttuun. Tein siellä täyden ympyrän ja nopeasti takaisin radalle. Jäin aika paljon muista, mutta sitten alkoi vimmattu takaa-ajo. Sain muita koko ajan kiinni ja viimeisellä kierroksella pääsin ensin Vallen ohi ja kolmanneksi viimeisessä mutkassa vielä Kozakin ohi. Eli ruutulipulle kolmantena.

Kausi oli hyvä päättää palkintopallille. EM-mitalin jääminen seitsemän pisteen päähän jäi hieman hampaankoloon. Sijoitus EM-sarjassa neljäs.

Viimeinen osakilpailu; A-finaali

 1. Castoral
 2. Kotek
 3. Hallman
 4. Valle
 5. Kozak
 6. Padgurskis

EM-sarjan lopputulokset:

 1. Tomas Kotek     Tsekki 137
 2. Roman Castoral      Tsekki   132
 3. Martynas Padgurskis     Latvia   111
 4. Jarmo Hallman     Suomi   104
 5. Adam Kozak     Norja   75
 6. Frank Valle     Ruotsi   72
 7. Harri Korkiakoski     Suomi   72

Tulokset: www.rallycross.com


15.09.-16.09.2007 Tor Slomczyn - Slomczyn - Poland

EM-sarjan yhdeksäs ja samalla toiseksi viimeinen kilpailu Puolassa oli täynnä tekniikkamurheita.

Lauantaina aika-ajossa meni moottori, sisuskalut tuli ulos lohkon kyljestä. Lauantain ja sunnuntain välisen yön mekaanikot vaihtoivat paikalle varakonetta, josta oli jonkun verran kauden aikana lainattu osia. Tästä johtuen piti sunnuntai aamuyöllä käydä kisapaikan läheisellä torilla, missä oli kaikkea myytävänä maan ja taivaan välillä. Onneksi rekassa oli mukana puolaa puhuva suomalainen kaveri, hänen kanssaan oltiin torilla ostoksilla sunnuntai aamuna kuuden ja seitsemän välillä. Löydettiin tarvittavat osat ja saatiin kone nippuun juuri ennen sunnuntain ensimmäistä erää, jossa oli pakko olla mukana. Vielä oli pari johtoa kytketty kiireessä väärin ja alkuerässä kone toimi vain kolmella pytyllä, mutta saatiin sentään joku aika. Viimeisessä alkuerässä sitten tuli vedet pihalle ja öljytkin männän päälle ja hirveät savut, mutta pystyin lopun ajamaan maaliin vielä jonkunlaisella ajalla. Ja ei sitten kun taas mekaanikot hommiin.

Alkuerien ajat oikeutti B-finaaliin neljänteen lähtöruutuun. Just ja just mekaanikot saivat auton kuntoon B-finaaliin ja kerkesin viivalle. Lähtö onnistui nappiin, nousin ensimmäisessä mutkassa ulkokautta jo johtoon, mutta kolmannessa mutkassa sitten vielä vetoakseli katkesi, ja se oli sitten siinä. Sijoitus kymmenes ja mitalimahdollisuudet käytännössä ohi. Mekaanikot pääsivät vasta nukkumaan sunnuntai iltana muutaman tunnin ja sitten rupesivat vielä tutkimaan vaihdelaatikkoa ja vetoakseleita. Kyllä oli vaikeuksien viikonloppu, yhtään lähtöä en pystynyt ajamaan normaalisti maaliin saakka.

Tulevana viikonloppuna pitäisi Tsekissä voittaa ja kolmantena olevan Patgurskinin pitäisi sijoittua kympin sakin huonommalle puolelle, jos meinaan vielä nousta EM-pronssille.

Tulokset: www.rallycross.com


18.08.-19.08.2007 Eurocircuit - Valkenswaard - Netherlands

Alkuerien jälkeen suoraan A-finaaliin ja kolmanteen lähtöruutuun. Oli tosi hyvä paikka lähteä finaaliin.

Mutta ensimmäisessä mutkassa pääsivät Padgurskis ja Snoeijers ohi ja tipahdin viidenneksi. Koko fiinaalin ajan roikuin Snoeijersin kannassa ja töninkin häntä vähän, mutta ohituspaikkaa ei tullut. Hollannissa ei ollut lisälenkkiä, joten ohittaminen oli tosi hankalaa.

Viimeisellä kierroksella sitten toinen suomalainen, hyvä kaveri Korkiakosken Harri tuli jarrutuksessa minun auton takakulmaan tosi törkeästi ja tottakai pyörähdin nokka tulosuuntaan. Jostain kumman syystä tuomarit eivät antaneet Harrille mustaa lippua (ilmeisesti katsoivat edellä olevaa kaksikkoa). Kisan voittoon ajoi Castoral, toinen oli Kotek ja kolmas Padgurskis. Neljäs oli Snoeijers, viides Korkiakoski ja kuudes minä.

Sarjatilanne 8/10 osakilpailun jälkeen:

 1. Tomas Kotek     Tsekki 112
 2. Roman Castoral      Tsekki   110
 3. Martynas Padgurskis     Latvia   94
 4. Jarmo Hallman     Suomi   89
 5. Harri Korkiakoski     Suomi   72
 6. Adam Kozak     Norja   53
 7. Frank Valle     Ruotsi   44
 8. Mattias Thörjesson     Ruotsi   38

Tulokset: www.rallycross.com


11.08.-12.08.2007 Duivelsbergcircuit - Maasmechelen - Belgium

Alkuerien perusteella tuli suora paikka A-finaaliin, lähtöruutuun neljä. Koko viikonlopun ajan yksi mutka aiheutti tuskia. Se oli hidas oikealle kääntyvä ykkösvaihteella ajettava mutka, jossa oli aina vaikeuksia saada ykkönen päälle. Eikä saatu vikaa koko viikonloppuna korjattua.

A-finaalin eka mutkaan menin kolmantena, mutta jouduin ulkoradalle ja Snoeijers pääsi livahtamaan ohitse. Sijoitus vaihteli välillä kolme-viisi. Viimeisellä kierroksella kärjessä ajaneet Castoral ja Kotek törmäilivät, minkä johdosta Kotek pyörähti ja letka pääsi ohi. Kotek tippui viimeiseksi ja Castoral pääsi johtoon. Maaliin tultiin järjestyksessä Castoral, Snoeijers ja minä.

Kisan jälkeen kuitenkin Castoral tiputettiin lähdön viimeiseksi ja kaikkien muiden sijoitus nousi pykälällä. Eli tärkeitä EM-pisteitä 17 kakkossijasta. Samalla kolmantena sarjassa ollut Padgurskis jäi kisan yhdenneksitoista. Tämä tiesi sitä, että nyt on enää piste eroa EM-sarjan kolmantena olevaan Padgurskiin. Kolme kisaa jäljellä. Seuraava jo tulevana viikonloppuna Hollannissa.

Sarjatilanne 7/10 osakilpailun jälkeen:

 1. Tomas Kotek     Tsekki 95
 2. Roman Castoral      Tsekki   90
 3. Martynas Padgurskis     Latvia   79
 4. Jarmo Hallman     Suomi   78
 5. Harri Korkiakoski     Suomi   60
 6. Adam Kozak     Norja   45
 7. Frank Valle     Ruotsi   35
 8. Mattias Thörjesson     Ruotsi   34
 9. Niklas Hagström     Puola   30
 10. Peter Hedström     Ruotsi   26

Tulokset: www.rallycross.com


07.07.-08.07.2007 Momarken Bilbane - Momarken - Norway

Lauantain alkuerät ajettiin kuivalla ja olin ensimmäisten alkuerien jälkeen neljäs. Sunnuntaina toisiin alkueriin valitsin väärät renkaat ja jäin sijalle kymmenen. Sunnuntaina vettä tuli taivaalta yhä vaan kovemmin ja kovemmin. Viimeisiin alkueriin piti oikein tosissaan puristaa jos meinaa suoraan A-finaaliin. Olin niissä kolmas. Se tiesi paikkaa suoraan A-finaaliin (viides lähtöruutu).

A-finaalin alkaessa tuli vettä oikein tosissan, ja rata oli tosi liukas ja meni huonoon kuntoon.

Lähtökiihdytys onnistui hyvin ja pääsin ulkokautta kärkimiesten rinnalle ja suoraan ekana lisälenkille. Eka kierroksen jälkeen tilanne näytti hyvältä, vaikka olin kiertänyt lisälenkin olin kolmantena. Sitten toka kierroksella edellä oleva auto meni lisälenkille ja olisin päässyt kakkoseksi, mutta takaa tuli Liettuan nuori kaveri ja ajoi sen verran viisaasti, että pukkasi vähän takapuskuriin ja ajauduin vähän sivulle ja hän pääsi ohi. Samalla meni sen verran aikaa, että lisälenkilla ollut Hedström pääsi myös takaisin minun ohitse. Kolmannella kierroksellä pääsin vähän pukkaamaan Hedströmiä ja kiersin ulkokautta ohi ja nousin kolmanneksi. Edellä ollut kaksikko pääsi karkaamaan reilun kymmenen metrin päähän, enkä saanut heitä enää kiinni. Samalla peilit oli niin kurassa, että taakse päin ei nähnyt yhtään, oliko muita lähellä.

Sijoitus kuitenkin kolmas, eli palkintopallille ja tärkeitä pisteitä 15. Hyvä fiilis.

Kilpailun voitti Padgurskis, joka lähestyi sarjan kärkeä, koska Kotek oli viides ja Castoral kuudes. Samalla itsellä venähti väli EM-pronssimitaliin 12 pisteeseen.

Lähiaikana in car -kameran kuvaa Ruotsin ja Norjan finaaleista.

Sarjatilanne kuuden osakilpailun jälkeen:

 1. Tomas Kotek     Tsekki 83
 2. Roman Castoral      Tsekki   79
 3. Martynas Padgurskis     Latvia   73
 4. Jarmo Hallman     Suomi   61
 5. Harri Korkiakoski     Suomi   53
 6. Frank Valle     Norja   35
 7. Mattias Thörjesson     Ruotsi   34
 8. Niklas Hagström     Ruotsi   30
 9. Adam Kozak     Puola   30
 10. Peter Hedström     Ruotsi   26

Kaikkiaan 38 kuljettajaa on ajanut pisteille. EM-osakilpailun Voittaja saa 20 pistettä, toinen 17, kolmas 15, neljäs 13 ja viides 12 siitä eteenpäin pisteen eroilla. Ensimmäisestä viiden kilpailun jaksosta lasketaan neljä kilpailua mukaan, eli huonoin pois. Ja samoin toisesta viiden kilpailun jaksosta.

Tulokset: www.rallycross.com


30.06.-01.07.2007 Höljesbanan - Höljes - Sweden

Lauantaina ensimmäisissä alkuerissä olin koko porukan toiseksi nopein. Sunnuntain toisissa alkuerissä olin neljäs. Kolmanteen alkuerään lähdin vaan varmistelemaan, etten riko autoa. Alkuerien perusteella pääsin suoraan A-finaaliin ja kolmanteen lähtöruutuun, joka on paras lähtöpaikkani tähän mennessä EM-sarjassa. Odotukset oli kovat finaalia kohtaan.

A-finaalissa lähtösuora meni vielä hyvin, sain eka mutkaan mentäessä pidettyä kolmannen paikan, mutta sitten alkoi kolista. Ensin joku ajoi perään ja ajauduin vähän ulos ja samalla tuli joku kovaa oikeaan kylkeen. Olin kuitenkin vielä neljäntenä ja yritin toiseen mutkaan suoraan lisälenkille, mutta sitten toinen Savon Mafian kuskeista tuli kovaa vasempaan kylkeen ja ajauduin pehmeälle hiekalle ja melkein aitaan.

Tässä hässäkässä meni niin paljon aikaa, että jäin kolmanteen mutkaan mennessä kuudenneksi. Sain edellä ajaneen Korkiakosken Harrin kiinni, mutta ohituspaikkaa ei tullut. Saimme melkein koko muun porukan kiinni, mutta matka ei riittänyt.

Sijoitus kuudes, Hagströmin Niklas pääsi muilta karkuun ja ajoi ylivoimaiseen voittoon.

Tulokset: www.rallycross.com


09.06.-10.06.2007 PS Racing Center - Greinbach - Austria

Itävaltaan lähdettiin kovin odotuksin. Autoa alkukaudella vaivanneet viat oli saatu kuntoon. Tietysti iskukyvyn näkee vasta kun pääsee ajamaan muita vastaan. Aika-ajojen neljänneksi nopein aika antoi varmuutta, että nyt auto on kunnossa.

Ensimmäisessä ja toisessa alkuerässä olin viides ja kolmannessa neljäs. Tulos oikeutti yhteispisteissä kuudenteen sijaan. Se tiesi vauhdinottoa B-finaalista, johon kuitenkin pääsin starttaamaan paalulta.

Pieni pelko perseessä lähdin B-finaalin, sillä vain voittaja nousee A-finaaliin. Ja yleensä näissä finaaleissa tapahtuu! Mutta lähtö onnistui nappiin ja pääsin eka mutkaan ensimmäisenä. Pidin johtopaikan kaikki kuusi kierrosta ja tulin voittajana maaliin. Nyt oli aikaa parikymmentä minuuttia valmistautua A-finaaliin.

A-finaaliin lähdin viimeisestä eli kuudennesta lähtöruudusta. Lähtö onnistui ja nousin pykälän eka mutkassa. Mutta kolmannessa mutkassa Liettuan kaveri Martynas pukkasi autoa vähän ja kimposin radan sivuun tippuen viimeiseksi. Siitä alkoi hurja kiri. Ajoin aika nopeasti letkan kiinni. Liettualaisen edessa nahistelivat Suomen Harri Korkiakoski ja Puolan Kozak. He kilkkasivat vähän yhteen ja päästiin Liettuan kaverin kanssa heistä ohi. Samalla seuraavaan mutkaan liettualainen jätti vähän ovea auki sisäkulmasta, ja pääsin vähän autoa kolhien ohittamaan hänet ja nousin kolmanneksi. Sain vähän vielä kärkikaksikkoa kiinni, mutta ei ollut mahdollisuutta päästä ohitusetäisyydelle. Korkiakoski oli noussut tällä välin neljänneksi, mutta oli sen verran kaukana, ettei päässyt uhkaamaan pronssisijoitusta.

Eli palkintopallille päästiin pokkaamaan palkinto. Mahtava fiilis kaikkien aikaisempien kilpailujen vaikeuksien jälkeen.... Kilpailu-uran paras sijoitus. Paljon kiitoksia Salmelan Ahdille, joka oli Unkarissa mukana ja löysi moottoria vaivanneet viat.

Tulokset: www.rallycross.com


02.06.-03.06.2007 Nyirádi Rallycross-Pálya - Nyirád - Hungary

Unkariin lähti mukaan Outokummun moottorivelho Ahti Salmela, koska autoa oli riivannut outo moottorivika pari ensimmäistä kilpailua, eikä vikaa oltu löydetty. Olimme kisapaikalla jo torstaina puolilta päivin (torstaina olisi ollut lupa ajaa radalla ja testata autoa), mutta kilpa-autoa kuljettava rekka oli myöhässä reilun vuorokauden ja saapui vasta perjantaina iltapäivällä. Joten emme päässeet testaamaan. Ahti löysi jo lauantaina pari vikaa, jotka olivat aiheuttaneet mystisiä moottorin pätkimisiä. Sunnuntaina moottorissa ei ollut vieläkään täyttä iskua mutta sitä ei ehditty tarkemmin tutkia tiiviin kisapäivän lomassa.

Sunnuntaina vain yritettiin ajaa mahdollsimman hyvä tulos ja ottaa edes jonkin verran pisteitä. Auto ei jaksanut sutia viivalta kuin muutaman metrin enkä lähdöissä päässyt millään kärkeen. Olin alkuerien jälkeen kuitenkin kuudes, eli ensimmäinen joka tipahti A-finaalista. B-finaalin lähdin paalulta, mutta pääsuoralla jäin jo viimeiseksi, kun moottori ei jaksanut laulaa. Nousin kuitenkin kisan aikan kolme pykälää. Olin B-finaalin kolmas, eli tuloksena kahdeksas sija. B-finaalin kahdelle parhaalle ei mahtanut mitään, kun moottorista uupui vääntöä.

Finaalin jälkeen sunnuntaina Ahti ryhtyi selvittämään, mikä moottoria vaivasi - diagnoosi valmistui illalla. Maanantain aikana tehtiin moottoriin korjauksia ja säätöjä. Illalla päästiin ajamaan radalla pari kiihdytystä, ja auto tuntui jo ihan erilaiselta: voima oli palannut. Nyt oli ihan eri fiilis lähteä viikon kuluttua ajettavaan Itävallan kisaan. Itse lähdettiin vielä käymään Suomessa pari päivää töissä ja perjantaina lennettiin Itävaltaan.

Tulokset: www.rallycross.com


12.05.-13.05.2007 Circuit des Ducs - Essay - France

Lauantaina aamupäivällä ajettiin lämmittelyajoja, kunnes toisessa vedossa hajosi vaihdelaatikko. En päässyt ajamaan ensimmäistä alkuerää ollenkaan. Ei muuta kuin mekaanikot hommiin: vaihdelaatikko irti ja osiin. Todettiin, että kakkosen ratas oli sanonut työsopimuksen irti. Eikä ollut osia mukana - vararatas oli Kuopiossa! Lauantai-illan aikana vaihdettiin tilalle varalaatikko, joka ei ole kisalaatikon veroinen.

Sunnuntaiaamuna sitten ei auto startannut. Vikaa etsittiin jonkin aikaa ja kun auto saatiin lopulta käyntiin ja pakitin pilttuusta niin ykkösvaihde ei mennyt päälle! Ei muuta kuin pohjapanssari irti ja vaihdevipua säätämällä saatiin vaihteet toimimaan. Siinä meni sen verran aikaa, että en ehtinyt lämmitelyajoon mukaan. Mutta 10 minuuttia ennen toisia alkueriä saatiin auto toimimaan ja ei muuta kuin menoksi. Kolmesta alkuerästä on saatava kahdesta aika, jos meinaa päästä jatkoon.

Nyt oli ajettava varman päälle, koska lauantaina en päässyt ajamaan ensimmäistä alkuerää ollenkaan. Kilpailussa oli mukana lähes 30 kuljettajaa meidän luokassa. Toivoin sadetta sunnuntaille, koska tiesin että varalaatikon välitykset ovat aivan ylipitkät kilpakäyttöön.

Sunnuntaina aamupäivällä vähän sateli ja olin ensimmäisessä alkuerässä 15. Toiseen alkuerään sade vähän yltyi ja auttoi minua. Olin siinä porukan kahdeksas. Yhteistulos tiesi lähtöpaikkaa c-finaalissa. Sen alkaessa aurinko tuli esiin ja rata kuivui. Lähdössä varalaatikkokin teki tenät ja kuului pieni napsahdus - jotakin hajosi, eli jäin lähtöruutuun. Sijoitus c-finaalin viimeinen, eli 16.

Nyt ei muuta kuin laitetaan auto parempaan iskuun ja suunnataan Unkarin osakilpailuun, joka ajetaan kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Tulokset: www.rallycross.com


05.05.-06.05.2007 Pista de Montalegre - Montalegre - Portugal

Sarjan avauskilpailu ei ollut helppo. Kisa ajettiin Portugalin ja Espanjan välisellä vuoristoalueella yli 1.000 metrin korkeudessa. Autoon iski joku tekninen vika, jota ei saatu viikonlopun aikana kokonaan korjattua. Auto puutui välillä täysin.

Alkuerien jälkeen sijoitus oikeutti B-finaalin kolmanteen lähtöruutuun. Clioon vaihdettiin jonkin verran osia ja toivottiin, että auto olisi iskussa. Sen verran autoa saatiin paremmaksi, että se toimi parhaiten koko viikonlopun aikana juuri B-finaalissa. Ensimmäisen mutkan jälkeen sijoitus oli kolmas, mutta kierrosten edetessä edessä olijat menivät lisälenkille ja siirryin kolmen kierroksen jälkeen johtoon, minkä pidin loppuun saakka (kävin itse lisälenkin viimeisellä kierroksella).

A-finaaliin lähdin viimeisestä ruudusta (kuudes lähtöpaikka). Mutta viikonlopun aikana olleet käyntihäiriöt iskivät uudelleen eikä auto ottanut yli 5.000 kierrosta. Jouduin köröttelemään maaliin asti toivoen, että joku keskeyttäisi edestä - näin ei käynyt. Tuloksena kuudes sija. Mutta kausi on avattu ja silti tuli tärkeitä pisteitä, joita tarvitaan kauden aikana.

Seuraava kilpailu on jo ensi viikonloppuna Ranskassa 12.-13.5.

Tulokset: www.rallycross.com

© www.hallmanracingteam.net
Nilppu tuotanto 2007